Tuesday, May 4, 2010

Vaippa ja iso vaippapussi / Blöja och stor blöjpåse
Jo jonkin aikaa sitten oli sain puhelun kaverin kaverilta. Hänen tytär on melkein samanikäinen kuin meidän nuorin herra. Heillä on ollut kestovaipat käytössä, enimmäkseen harsot ja tarvitsivat nyt uuden systeemin koska neidin iho ei niitä enää kestä. Mietittiin että mikä voisi olla sopiva materiaali, bambu joka on ihoystävällinen mutta kuitenkin jää märäksi vai kokeilisiko ne coolmaxia.
Vihdoinkin sain ommeltu sisätäyttövaipan heille jossa sisäpuolella on ruskea coolmax, nähtäväksi jää mitä neidin peppu siitä tykkää.
Oma kaava.
För ett tag sedan fick jag ett samtal av min kompis väninna. Hennes dotter är i samma ålder som vår yngsta son. De har använt tygblöjor på tjejen, mestadels vikblöjor och behövde nu ett nytt system eftersom tjejens hud i tål vikblöjorna mera. Vi funderade av och an på vilket material som skulle kunna fungera, bambu som är hudvänligt men vått mot huden eller skulle de prova coolmax.
Äntligen har jag fått för mig att sy en formsydd pocket till dem med brun coolmax på insidan, ska bli spännande att få höra hur det går.
Eget mönster.


Tuossa juuri ennen vappua käytiin koko perhe käymässä kylpylässä ja nukuttiin hotellissa yön. Mietin miten me vaippojen kanssa tehtäisiin ja ompelin sitten nopeasti tällaisen isomman vaippapussin mihin poikien likavaipat hyvin mahtuivat tällaisella lyhyellä reissulla. Hyvin toimi ja kestoja ei tarvittu jättää kotiin. Nuorin poika (9kk) ei ole koskaan käyttänyt muuta kuin kestoja joten olen erittäin tyytyväinen siihen että se "traditio" ei loppunut meidän pikku reissuun. =)

Strax innan valborg åkte vi med hela familjen till ett badhus och övernattade på hotell. Jag grubblade lite på hur vi skulle göra med blöjorna och sydde ihop denna lite större blöjpåse.I den fick grabbarnas smutsblöjor väl plats på en så här kort resa. Väl fungerande system och vi behövde inte lämna tygisarna hemma. Vår yngsta son (9 mån) har aldrig använt en endaste en engångsblöja så jag är väldigt glad över att denna "tradition" inte tog slut i och med vår lilla resa. =)


3 comments:

 1. Vilken fin blöja och blöjpåse! Imponerande att din son aldrig använt engångsblöja! Hur gjorde ni på BB?

  Har du något gott råd för hur man ska göra med blöjorna då man är på ett sommarställe utan el och rinnande vatten...skulle ju inte vilja använda engångs...

  ReplyDelete
 2. Tack AM! Nej han har faktiskt aldrig använt engångs. =) Vårat lilla BB har utmärkelsen Babyfriendly hospital och där används mest tygisar, vikblöjor och blöjbyxor. Förr fanns där ullbyxor men ur hygiensynpunkt får de inte använda dem mer. Vi hade dock egna ullbyxor med till BB och använde dem med deras vikblöjor. Fungerade hur fint som helst. =) Hittade faktiskt en bild på honom i sina ullbyxor en dag gammal på BB. http://kulinarist.vuodatus.net/blog/2092159/hiljaiseloa-mutta-vain-blogissa-ei-oikeassa-elamassa-/ Bilden ligger i min finska matblogg som jag varvade med blöjor ;-) före jag öppnade den här bloggen.

  Har ni tillgång till strand på sommarstället? Vet att många använder då vikblöjor som är lätta att tvätta och skölja vid stranden och även torkar fort på ett bykstreck. Har även hört av dem som åkt till södern att de haft pockets (t ex Fuzzi) med och lagt vikblöjor som limpa i dem. De är då lätta att tvätta, skölja och torkar snabbt även om luften är lite fuktigare också.
  Tjocka blöjor och inlägg blir ju lite svåra att skölja ur ordentligt utan maskin.
  Annars tycker jag själv att då om man inte kan använda tygisarna på resan så är ju majsblöjorna ändå ett bättre alternativ än de vanliga engångs.

  Hoppas mitt svar kan hjälpa dig något och inte är det ju hela världen om man måste ta till engångs nå´ngång, det är ju den långa vardagen som mest spelar roll. =)

  ReplyDelete
 3. Tack för svar :) Jag kanske måste ge vikblöjorna en chans... Vi spenderar nämligen en väldigt stor del av sommaren på sommarstället och då känns det ju lite avigt att just där mitt ute i naturen använda engångs!

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails