Wednesday, February 9, 2011

Nukelle vaatetta, meille "paperia" / Kläder till dockan, "papper" till oss

Innostuin ompelemaan muutama nukenvaate siskon tytön nukelle. Tää on itseasiassa aika koukuttavaa hommaa ja samalla oiva tapa saada pienempiä kangaspaloja tuhottu. Kaavat löytyi Nuken uudet vaatteet kirjasta jonka lainasin kirjastosta. Kirjan kaavat ovat juuri sopivan kokoisia Baby Born nukelle.
Aamutakin fleece oli palanen mitä äitini joskus antoi minulle, hupparin pilvivelour löytyi Ikasyr:in salaisesta paketista (samasta kankaasta ompelin tytölle joululahjaksi tunikan/mekon), huhpun sisäpuolella palanen joustofroteeta äp:n huppupyyhkeestä.
Leggingsien interlock löytyi myös samaisesta salaisesta paketista.
Olkalaukun fleece jämäpalanen, retrolakanasta ompelin olkahihnan.Jag har sytt några dockkläder till min systers dotter. Det var egentligen ganska roligt och tillika ett jätte bra sätt att bli av med stuvbitar. Mönstren hittade jag i boken Nuken uudet vaatteet (Sy till dockan) som jag lånade på biblioteket. Mönstren i boken passar precis till Baby Born dockorna.
Morgonrockens fleece är en bit jag fått av min mamma, molnvelouren till hoodien kom med i Ikasyrs hemliga paket (av samma tyg sydde jag en tunika/klänning till flickan i julklapp), insidan av huvan är en bit stretchfrotté som jag klippt ifrån en badhandduk från moderskapsförpackningen.
Interlocken till leggingsen kommer också från det hemliga paketet.
Fleecen till axelremsväskan är en stuvbit, axelremmen sydde jag av en bit retrolakan.

Ja nyt, älkää naurako! =D Kestotalous"paperia", tadaa!!! Meillä menee (tai siis meni) paljon talouspaperia keittiössä ja se on mua rassannut jo kauan. Sitten näin jossain blogissa että joku oli leikannut harsoja palasiksi ja ommellut niistä "paperia". En millään muista mikä blogi oli kyseessä mutta kiitos vinkistä kuitenkin.
Otin 10 harsoa ja leikkasin jokaisen neljään palaan ja ompelin saumurilla reunat. Eli sain 40 kpl "papereita" jotka pidetään ainakin toistaiseksi valkoisessa leipäkorissa keittiössä. Nämä ovat olleet jo jonkin aikaa käytössä ja pakko on sanoa että toimivat loistavasti, paljon paremmin kuin tavalliset talouspaperit! Enää ei tarvi isoja paketteja raahata kaupasta, sen kun vaan pesee ja lataa korin taas! =)


Och nu, skratta inte! =D Återanvändbart hushålls"papper", tadaa!!! Vi förbrukar (eller gjorde alltså det) mycket hushållspapper i köket och detta har jag stört mig på en längre tid. Sen såg jag att någon hade, i någon blogg, klippt dessa vikblöjor, alltså "trasorna" som kommer t.ex. med i moderskapsförpackningen i bitar till "papper", tack för tipset.
Jag tog 10 st trasor och klippte var och en i fyra bitar, sydde kanterna med overlock och fick således 40 st hushålls"pappers" bitar. Dessa har tills vidare förvarats i en vit brödkorg i köket och varit i användning en tid redan och jag måste säga att dessa verkligen funkar, till och med mycket bättre än vanligt hushållspapper! Inget mer släpas stora paket från affären, bara tvätta upp och ladda korgen igen! =)


9 comments:

 1. Vau, ihanan näkösiä nukenvaatteita! :) Tuon harson käyttö paperina on tosi hyvä idea. Muakin ärsyttää, kun paperia kuluu valtavat määrät. Noi on kätevä pestä ja imevät varmaan aika hyvin myös? Joku voi tietysti kritisoida että "maksaahan se harsojen peseminenkin ja vettä kuluu", mutta veikkaan että ovat huomattavasti ekologisempia kuin normi paperi. Ei mitään syytä nauraa, päin vastoin! :)

  ReplyDelete
 2. Ihania nukenvaatteita!

  Ja mahtava tuo harsoidea! Juuri mietin, että pitäisi harsoista päästä eroon, kun ei niille oikein enää ole pitkään aikaan ollut käyttöä.

  ReplyDelete
 3. hienoja ompeluksia..siskoni on jo vuosia käyttänyt kesto talouspaperia ja itsellänikin on käytössä ollut noin vuoden. Omat kestopaperini ovat pääasiassa flanellia ja hyvin toimii..(tosin pakko tunnustaa, että myös paperirulla löytyy pöydältä, mutta niiden kulutus on kyllä huomattavasti vähentynyt) Eipä voi sanoa että pesujen takia eivät olisi ekologisia, tuollainen kun ei vie koneessa tilaa oikeastaan yhtään! Ainut harmitus on, etten ikinä jaksa silittää niitä ja sitten ne ovat kuivumisen jälkeen usein vähän ryppyisiä..tosin useinhan sitä käytössä tulee kasteltua "paperi" jotan siinähän se taas silenee.

  ReplyDelete
 4. Ihanat vaattet!

  ja meilläkin talouspaperin suurkuluttaja perhe;( minulla ei ole harsoja mutta flanelli on myös hyvin imukykyinen ja opetteln sen käyttöä talouspaperina. pyykkiä tuee muutenkin niin paljon että muutaman rätin pesu kyllä enää ennemmän ei vettä/sähköä kulutta.

  ReplyDelete
 5. Meillä ei ole ikinä käytetty talouspaperia, mutta nyt leikkasin vanhoja paitoja räteiksi ja tajusin mistä olen jäänyt paitsi! Tosi käteviä! Tarkoitus olisi leikata harsoista vähän siistimpiä, niin niitä kehtaa sitten pitää esillä :)

  Pesukulut ei munkaan mielestä ole suurikaan ongelma ainakaan meillä kun käytetään kestovaippoja. Samaan koneelliseen saa laitettua aina nuo kestopaperit, -rätit ja -siteet, eli ylimääräisiä kertoja ei tarvitse konetta pyörittää. Eikä tarvi raahata niitä kaikkia erikseen kaupasta!

  ReplyDelete
 6. Ihania pikkuruisia vaatteita :)

  Meillä kans kestotalouspaperit käytös :)

  ReplyDelete
 7. Aivan ihania nukenvaatteita olet tehnyt! Hyvä idea tuo kestotalouspaperi, eikä ollenkaan naurunasia :)

  ReplyDelete
 8. Meilläkin on ollut jo pitkään rättilaatikko keittiössä ja hyvin toimii. Paremmin noilla räteillä (meillä kyllä ihan Ikean pikkupesulappuja) vauvan naamasta lähtee ruokasotku kuin sileällä talouspaperilla. Kyllä silti talouspaperiakin välillä kuluu - puuvillaisia lappuja kun ei viitsi käyttää sellaiseen likaan, josta tietää, ettei se lähde pesussa pois.

  ReplyDelete
 9. Kiitos teille!

  Juu tosiaan, todella hyvin rätit toimivat, aivan loistavasti! Pyyhkivät suut puhtaammaksi kuin talouspaperi ja imee myös nestettä paljon paremmin.
  Pesu ei meilläkään tuota ongelmia kun pesukone kuitenkin käy joka päivä. =)
  Ja totta, flanellihan tunnetusti imee nopsaan myös (joissain vapoissa joskus käyttänyt) joten toimivat varmasti ihan yhtä hyvin.

  Kiva kuulla että tää ei ollutkaan naurun asia! =D

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails